İYİ Partili Aykut Kaya dan pasaport uygulaması hakkında kanun teklifi

İYİ Partili Aykut Kaya dan pasaport uygulaması hakkında kanun teklifi
Yayınlama: 27.07.2023
A+
A-

Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim ve gerekçeler konusunda soru teklifinde bulundu


GENEL GEREKÇE
İstihdam yaratan, ürettiği katma değer ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan orta ölçekli şirketlerimiz yeni pazarlar bulmak, iş bağlantıları kurmak, fuarlara ve iş gezilerine katılmak amacıyla yıl içerisinde pek çok defa yurtdışına gitmek durumundadır.
Pasaport Kanununda 2016 yılında yapılan değişiklik ve Ticaret Bakanlığının İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı uyarınca yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Cumhurbaşkanının belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine dört yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilmektedir.
Öte yandan yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada listeye giremeyen ancak yine de ülkemizde yıllık net satış hasılatı yüksek olan firma yetkilileri umuma mahsus pasaport (bordo) alabilmektedir. Özellikle 2023 yılından itibaren vize ret oranlarının yüzde 50’ye yükselmesi ve gerekçesiz vize reddi sebebiyle, iş adamları iş gezileri, toplantı ve fuarlara; katılamadıkları için programlarını iptal etmek zorunda kalmaktadırlar.
Kanun teklifimiz ile aktif toplamı 2 milyon ABD Doları ve üzeri olmak üzere yıllık net satış hasılatı 4 milyon ABD Doları ve üzerinde olan ve sicili temiz olan firmaların yetkililerine hususi damgalı pasaport verilmesi amaçlanmaktadır.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.