Afrika’nın Gelecek Vizyonu Ve İhracat Stratejileri Konferansı

Afrika’nın Gelecek Vizyonu Ve İhracat Stratejileri Konferansı
Yayınlama: 26.05.2024
A+
A-

AKDENİZ’DE AFRİKA GÜNÜ KUTLANDI. YABANCI ÖĞRENCİLER ANTALYALI İŞ İNSANLARI İLE BULUŞTU

Afrika, yüzölçümü ve nüfus bakımından Asya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kıtası durumundadır. Dünya topraklarının %20’ini nüfusunun ise %17’sine ev sahipliği yapıyor. Avrupa kıtasının 3 katı büyüklüğünde (Afrika 30 milyon km2, Avrupa 10,5 milyon km2).


Türkiye’nin Afrika ile ilşkileri tarihsel derinliğe sahip olup bin yıldan eskiye dayanmaktadır. Türklerin başta Mısır olmak üzere Kuzey Afrika ve Doğu Afrika’daki varlıkları tarihi kayıtlarda yer almaktadır.. 16 yüzyılın başlarından 1920 yılına kadar Osmanlı Devleti döneminde güçlü ilişkiler tesis edilmiştir.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti ile Afrika ilişkileri çok önemli seviyede bulunmaktadır. Tarihsel bir temel üzerine inşa edilen Türkiye’nin Afrika ilişkileri siyasi, insani, ekonomi ve kültür alanında çok boyutlu olarak yürütülmektedir.

TÜRKIYE AFRIKA’NIN STRATEJIK ORTAĞI
Ülkemizin Afrika ülkeleriyle ikili düzeydeki ilişkilerine ek olarak Afrika Birliği’yle (AfB) ilişkileri de her geçen gün artarak güçlenmekte ve kurumsallaşmaktadır. 2005 yılında Afrika Birliğine gözlemci üye olan ülkemi,z 2008 yılında düzenlenen Zirve’de Kıta’nın stratejik ortağı ilan edilmiş ve takiben 18-21 Ağustos 2008 tarihlerinde İstanbul’da Birinci Türkiye – Afrika Ortaklığı Zirvesi düzenlenerek, ilişkiler sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmuştur.


Türkiye 1992 yılından günümüze, 15.000’den fazla Afrikalı öğrenciye lisans, lisansüstü ve doktora bursu vermiştir. Ekonomik ilişkiler katlanmaktadır. Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacmi 2003 yılında 5,4 milyar Dolar iken bugün 2021 yılı sonu itibariyle 34,5 milyar Dolar’a ulaşmış, 6,4 kat artmıştır. Ancak bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir.

AFRİKA GÜNÜ ETKİNLİĞİ VE UTKU BENGİSU KONFERANSI
Antalya’daki Afrikalı Öğrenciler Topluluğu (Afro-Antalya) olarak; 32 Afrika Ülkesinden Antalya’ya gelerek Lisans ve Lisansüstü eğitim alan öğrencilerimizle düzenlediğimiz “Afrika Günü-Afro Festival” kapsamında fen bilimleri, sosyal bilimler, güzel sanatlar, eğitim bilimleri gibi alanlarla ilişkili sosyo-kültürel-akademik etkinliklerin yer alıyor.

Programda yer alan ve WCI (World Cooperation Industries Forum) Başkanı Endüstri Müh. Utku BENGİSU tarafından “Afrika’nın Gelecek Vizyonu ve İhracat Stratejileri” konferansı, özellikle uluslararası ilişkiler ve lojistik, işletme-iktisat, tarım ekonomisi gibi alanlar başta olmak üzere çok sayıda disiplinle ilişkili, yabancı ve yerli öğrencilerimiz için bir kariyer etkinliği olmanın ötesinde, takdir edileceği gibi Üniversitemizin uluslararasılaşma vizyonuyla da yakından ilişkiliydi.

AKDENİZLİ AFRİKALI ÖĞRENCİLER İŞ İNSANLARI İLE BULUŞTU

WCI Forum Başkanı Utku Bengisu kendisini kanıtlamış bir uzman olarak öğrencilerimize ufuk verdi ve gelecekle ilgili kariyer planlarına yeni bir bakış sundu. Öğrencilerin ihracat ve dış ticaret konusunun önemli bir ilgi alanı olduğunu fark ettiler ve gelecek hedefinin belirlemelerine imkan sağladı.

Afrika’ya ihracatın sanıldığı kadar zor olmadığını, ancak firmaların disiplin içinde uzun süreli ilişkiler geliştirmelerinin ve ihracatta sürekliliğin önemli olduğunu öğrencilerimiz fark ettiler. Tabii konferans konusunun dış ticaret olması özellikle Antalya’nın OSB, ATSO, TEKNOKENT, MÜSİAD, BAİB, BAKA, ANSİAD gibi önemli kuruluşların üyeleri olan iş insanlarının da öğrencilerle buluşmasına ortam sağladı.
100 den fazla iş insanı konferansa kayıt yaptırarak Akdeniz Üniversitesi kampüsünde konferansı takip ederek Türk ve yabancı, özellikle Afrikalı öğrencilerle bir araya geldiler.


Antalya iş dünyasına yönelik çok değerli stratejilerin Utku Bengisu tarafından paylaşılması, Üniversite-Sektör işbirliğine de önemli faydalar sağladını gözlemlendi, konuğumuz Sn Utku Bengisu’ya davetimizi kırmayarak geldiği ve yaptığı büyük katkılar için içtenlikle teşekkür ediyorum.

ÜNİVERSİTELRİN ULUSLARARASILAŞMA VIZYONU VE AKDENİZ ÜNİVESİTESİ
Türkiye’de yabancı öğrenci sayısı 2010 yılında 25 bin olan öğrenci sayısı 350 bine yükselmiş olup, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına yer alıyoruz. Bunun ne kadar önemli ve değerli olduğu açıktır

Akdeniz Üniversitesi son yıllarda büyük bir çıkış yaşamaktadır. Bu yükselişin sürdürülebilimesindde özellikle lisansüstü öğrenciler ve doktora sonrası yabancı öğrenci ve araştırmacıların sürece güçlü şekilde dahil edilmesi önemli olacaktır. Hatta Antalya’da kurulu olmak nedeniyle de Akdeniz Üniversitesi Uluslarlarası düzeyde önemli bir beyin göçünün yönlendiği bir Merkez olma potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede yabancılara yönelik olarak “Lisansüstü Öğrenciler ve Doktora Sonrası Araştırmacılar Enstitüsü ya da Dekanlığı” gibi bir oluşum üzerinde durmak gerekmektedir. Bu hem YÖK’ün hem de Akdeniz Üniversitesinin vizyonuyla uyuşmaktadır.


Akdeniz Üniversitesinde halen 95 ülkeden 1500 kadar yabancı öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimizin %16’ü lisansüstü programlardaa yer alıyor. Fen Bilimleri Enstitüsünde yer alanların oranı %52. Dolayısıyla lisansüstü programlara gelen öğrencilerin büyük bölümü mühendislik, mimarlık, temel bilimler, ziraat ve su ürünleri alanında eğitim almak için geliyorlar. Öğrencilerimiz bizim gönül elçilerimiz, onlar çocuklarımız ve kendileri çalışkanlıkları ve disiplinleriyle başarılı oluyorlar, onları seviyoruz. Afrikalı ve tüm öğrencilerimizi hayata hazırlamak ve başarılarını takip etmek büyük mutluluk kaynağımız.

Prof Dr.Orhan Özçatalbaş Akademik Danışman Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.