Birgi Köyü Birleşmiş Milletler’in En İyi Turizm Köyleri Listesinde

Birgi Köyü Birleşmiş Milletler’in En İyi Turizm Köyleri Listesinde
Yayınlama: 26.03.2023
A+
A-

İzmir-Ödemiş’in Birgi Köyü Birleşmiş Milletler örgütünce En İyi Turizm Köyleri Listesi’ne girdi

5 bin yıllık tarihi ve kendine has mimari dokusuyla dikkat çeken Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından hazırlanan ‘2022 En İyi Turizm Köyleri Listesi’ne girdi.  Birgi, Sakarya Taraklı ve Nevşehir Mustafapaşa’dan sonra Türkiye’den bu listeye giren 3. köy oldu. 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), dünyanın dört bir yanından olağanüstü kırsal turizm destinasyonlarını derlediği ‘2022 En İyi Turizm Köyleri Listesi’ni açıkladı. Dünyanın beş bölgesindeki 18 ülkeden, toplam 32 destinasyondan oluşan listeye Türkiye’den, inovasyon ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığı dolayısıyla İzmir Ödemiş’te bulunan Birgi Köyü, girdi. 

“En İyi Turizm Köyleri Listesi,” turizmi kalkınmanın itici gücü olarak ve yeni iş ile gelir fırsatları olarak benimseyen; aynı zamanda toplum temelli değerleri ve ürünleri de koruyan ve teşvik eden kırsal destinasyonları içeriyor. Liste destinasyonları ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ doğrultusunda turizmi geliştirmeye odaklanmaları açısından da ayırt ediyor. 

Yerli yabancı tüm ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor…

Batı Ege’de Türkiye’nin en bereketli havzalarının ortasında kurulmuş Birgi, ağaçlarla süslü Arnavut kaldırımlı sokakları, geleneksel evleri ve 12. yüzyıldan günümüze ulaşan mimari yapılarıyla, Ege’nin görülmeye değer lokasyonları arasında yer alıyor. 

İzmir’in Ödemiş ilçesine sadece 7 kilometre uzaklıktaki Birgi, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Efes; meyve şaraplarıyla ünlü Şirince ve İzmir’in Kuşadası, Seferihisar, Çeşme ve Alaçatı gibi tatil beldelerine olan yakınlığıyla da yerli ve yabancı turistleri cezbediyor.  

Şirin görüntüsüyle ziyaretçileri kendine hayran bırakan Birgi, M.Ö. 3000’lere kadar dayanan köklü bir tarihe de sahip. Sırasıyla Frig, Lydia, Pers, Bergama krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorlukları hakimiyetinde kalan köy, Anadolu Beylikler Dönemi’nde ise Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış. 1426 yılında Osmanlı topraklarına dahil olan Birgi, yönetim ve kültür merkezi olarak etkinliğini 17. yüzyıla kadar devam ettirmiş. 

Birgi Köyü, Büyüleyici Bir Açık Hava Müzesi 

Ev sahipliği yaptığı uygarlıklara ait pek çok kalıntıya sahip Birgi, özellikle Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tarihi türbe, medrese, cami, çeşme, hamam, kütüphane ve mescitleriyle dikkat çekiyor. 200’ün üzerinde tescilli eseri bir arada barındıran köy, büyüleyici bir açık hava müzesi olarak ön plana çıkıyor. 

Anadolu Beylikleri Dönemi’nden kalan Ulu Camii (Aydınoğlu Mehmet Bey Camii), 18. yüzyıl sivil mimarlık örneklerinin en ihtişamlısı Çakırağa Konağı, İmamı Birgivi Türbesi, Sandıkoğlu Konağı, Dervişağa Camii ve Ümmü Sultan Şah Türbesi, Birgi’de mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. 

1996 yılında SİT alanı ilan edilerek ilk koruma altına alınan köy olan Birgi, taş evleri ve tarihi yapılarıyla da 2012’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmeyi başardı. Anıtsal yapılarının yanı sıra yemyeşil doğası ve sunduğu eşsiz lezzetler ile dikkat çeken destinasyonun Cittaslow (Sakin Şehir) ağında da yer alması için çalışmalar sürdürülüyor. 

Geçmişten günümüze ulaşan birçok yapının bulunduğu Birgi sokaklarında dolaşırken çok keyif alacak, tarihi çınar ağaçlarının altındaki otantik köy kahvelerinde köy sakinleriyle samimi sohbetler edip, köyün kültürünü onlardan öğrenme fırsatını da bulacaksınız.

Bunları yemeden Birgi’den dönmeyin!

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Birgi Ege Bölgesi’ne haz lezzetleri ile göze olduğu kadar damağa da hitap ediyor. Doğanın oldukça cömert davrandığı bölgenin sahip olduğu tarımsal zenginlik, bölgenin mutfağına da yansımış durumda. 

Sağlıklı yemeklerin öncüsü olan ve halis zeytinyağı, üzüm bağları, çeşit çeşit yabani otları ve deniz ürünleriyle dikkat çeken Ege Mutfağı’nın en özel lezzetlerini Birgi’de tadabilirsiniz.  

Birgi’de mutlaka denenmesi gereken lezzetler ise şöyle sıralanıyor: Tamamen doğal ürünlerden oluşan meşhur Ege kahvaltısı, köy tavuğu etiyle ve köy tavuğu suyuyla yapılan kestirme çorbası, organik ot kavurmaları ve salataları, tereyağlı keşkek, çatal çorba, ekmek dolması, kabak çiçeği dolması, köydeki eski taş fırınlarda birkaç gün kurutularak hazırlanan besmet, Ödemiş patatesiyle hazırlanan patates yemekleri ve Bozdağ’ın karıyla karadut suyunu karıştırıp elde edilen kar helvası. 

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.