Filistinde Doğdum (Sonsuz)

Yayınlama: 23.07.2024
A+
A-
Konya Büyüksehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu,Yazar- Dramaturg

Yaz tatilinde insanların çoğu. Öyle ya; koca bir dönemi çalışarak, çabalayarak geçirdiler. Yorgunluklarını, streslerini atmak, yenilenmek ve yeniden başlamak için güzel bir tatile ihtiyaçları vardı. Bazılarının ise; bir insanın yaşayıp yaşayabileceği en kötü dönemi geçirmiş olsa bile, böyle bir şansı olmayacak. Değil tatil, ölüm korkusu olmadan uyumanın ne demek olduğunu çoktan unutmuş durumdalar. Aciz bir sokak kedisi gibi bir tas yemeğe, bir tas temiz suya muhtaç durumdalar. Her zaman olduğu gibi insanlık, kısa süre içinde unuttu onları. Her daim daha önemli nedenler girdi araya. Cihat çağırılarını, ambargo çağırılarını yapanlar, kendi çıkarlarına gömüldüler yeniden. Bencik insan, yine kendini unuttu, yok saydı.

Filistin devletinin hiçbir ülkeyle ticari bir anlaşması yok. Ürettiği hiçbir şey yok. Ekonomik anlamda bağımsız bir şekilde yaşama şansı ve kudreti yok. Bu kadar yokun arasında unutulması, yok sayılması da kaçınılmaz bir sonu oluşturuyor. Ayrıca Filistin devletinin yurttaşları, mavi gözlü ve sarışın değil.

Bu son tespitimi şu şekilde açıklamak istiyorum. Irkçılık, renk ayrımcılığı dünyada hiçbir zaman son bulmadı. Aksine artarak devam ediyor. Afrika’da onlarca yıldır köleleştirilen insanlar zorla çalıştırılıyor. Mallarına mülklerine dünyanın güçlü devletleri el koyuyor. Ortadoğu da birçok ülke talan edildi, insanlar öldürüldü. Kimsenin sesi çıkmadı. Hala Amerika’da siyah tenli insanlara yapılan ırkçılık faaliyetleri bitmiş değil. Tüm bunlar dünyanın gözü önünde olmasına rağmen Ukrayna’daki savaşta ölen çocuklar kadar etki yapmadı. Acıma duygumuz orada en yüksek konuma çıktı. Tabi ki kesinlikle çocuklar öldürülmesin. Burada anlatmak istediğim ayrımcılıktır. Beyaz tenli, kızıl tenli, siyah tenli gibi ayrımcılıkların, ilkel dürtülerin kaybolması isteğimdir. Bir insanı insan olduğu için sevmek ve sadece bu nedenden ötürü sahip çıkmak gerekliliği…

Filistin yaklaşık otuz yıldır acı çekiyor. Otuz yıldır usulca toprakları alınıyor. İnsanlarına zulüm ediliyor. Ve tüm bunlar dünyanın gözü önünde oluyor. Olmaya da devam ediyor. Ve ne yazık ki ekonomik olarak İsrail devleti güçlü olmaya devam ettiği müddetçe de bu olmaya devam edecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.