“Gaziler, Ahiler ve Alperenler Anadolu’da Türk Milli Kültürünü İnşa Ettiler”

“Gaziler, Ahiler ve Alperenler Anadolu’da Türk Milli Kültürünü İnşa Ettiler”
Yayınlama: 24.06.2024
A+
A-

Türkiye’nin önemli inanç merkezlerinden olan Elmalı’da düzenlenen ‘Abdal Musa Anma Etkinlikleri’ Antalya Valisi Hulusi Şahin’in de katıldığı törenle başladı.

Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden bilim insanı, sanatçı ve konukların katılacağı etkinlik 3 gün sürecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneğinin iş birliği ile düzenlenen ‘19. Uluslararası, 40. Ulusal Abdal Musa Anma Etkinliği’ne Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra Antalya Milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin, Korkuteli Kaymakamı Sezgin Üçüncü, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, ilgili kurum müdürleri, oda ve dernek başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Milli Kültürümüzün zinciri: Erenler ve Alperenler
Türk Milli Kültürü’nün, Anadolu’da 700 yılı aşan bir süreci olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, Hoca Ahmet Yesevi ile başlayan birlik ve beraberlik zincirinin Hacı Bektaş Veli, Abdal Musa ile Anadolu’da devam ettirildiğini belirterek, “Ahiler şehirlerde milli kültürümüzün ana unsurlarını inşa ederken, Abdallar da köylerde milli kültürümüzü inşa ettiler. Haçlı ve Moğol istilalarına nedeniyle Anadolu’ya göç eden Türkmenleri, Horasan’dan gelen Erenler ve Alperenler bir araya getirerek birleştirdiler.” dedi. 

Kadınlarımız Milli Kültürümüzü ve Anadolu’yu İnşa Ettiler
Bizi biz yapan değerlerin eşitlik üzerine kurulduğunu ifade eden Vali Şahin, “Unutulan bir grup var, onlar da Anadolu bacıları. Kadın erkek eşitliği milli kültürümüzün ve Alevi-Bektaşi kültürünün temel unsurudur. Kadınlarımız savaşta ve barışta, evde ve çarşıda, her yerde erkeğinin yanında omuz omuza durmuş, Anadolu’yu inşa etmiştir. Kadınlarımıza şükran borçluyuz.”  dedi.

Vali Şahin, Alevi-Bektaşi Kültürü’nün, değerlerimizin  korunması ve yaşatılması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “700 yıl önce yazılan deyişleri bugün net biçimde okuyup anlayabiliyoruz. Türkçeyi muhafaza eden bu değerli kültürdür.”dedi 

Çocuklarımız ve Gençlerimiz Bu Tür Etkinliklere Katılmalı
Çocuklarımıza ve gençlerimize bu tür etkinliklere katılım sağlama çağrısında bulunan Vali Şahin, “Abdal Musa, Ahi Evren, Hacı Bektaş Veli ve Mustafa Kemal Atatürk, dönemlerinin işgalcilerine karşı mücadele ederek milli duruşun önderleri olmuşlardır. Onları tanımak, bilmek ve gençlerimize bu değerleri anlatmak açısından bu tür etkinlikler çok önemli. Bu etkinliklerin devam ettirilmesini ve güzellikler getirmesini diliyorum” dedi.

Açılış Töreninin ardından Vali Şahin ve beraberindeki heyet Abdal Musa Türbesini ziyaret etti.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.