Hangi Ülke Daha Özgür? Türkiye? Amerika?

Yayınlama: 10.07.2023
Düzenleme: 10.07.2023 22:01
A+
A-
Profesyonel Teknik Adam Diplomasına sahip. Futbol'un kendisinde biriktirdiklerini 1991 yılında yazılı ve görsel basında sergilemeye başladı. Ulusal yaygın TV'ler de yönetici olarak görev aldı. Temsilci olarak görevini sürdürdü. Televizyon ve gazetelerde üst yönetici olarak görev yaptı. Radyo çalışmalarını başarıyla dinleyicisine ulaştırdı. Profesyonel olarak Tiyatro’nun her kademesinde görev aldı Seslendirme ve dublaj sanatçılığını başarıyla sürdürmekte. Yerel Yönetimlerde Basın Danışmanlığı, Spor Derneklerinde Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Geçtiğimiz günler de tütün ürünleri ve alkol bazlı olan ürünlere hatrı sayılır bir zam haberini aldık. Tütün ürünü ve alkol kullanmayanlar bu haberlere çok sevindiler bizler de sevindik tabi ki…

Ama Türkiye’de tütün ve alkol ürünlerine zam haberi adeta özgürlüğü sabotaj gibi algılanıp seslerin çıkmasına neden oldu… Alkol ve tütün ürünlerini kullananların nasıl özgürlüğü elden gidiyor anlayamadım.

Bir karşılaştırma geldi aklıma gelin bakalım hangi ülke daha özgür.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki alkol yasağı dönemi ya da “Prohibition” dönemi (Prohibition Era, yani “Yasaklanma dönemi”), 1920’den 1933’e kadar On Sekizinci ABD Anayasası Değişikliği doğrultusunda ülke çapında alkolün satılması, üretilmesi ile taşınmasının yasak olduğu dönemdir.

Bu dönem içerisinde ABD üretilmesi ve satılması yasak ve ağır cezaları beraberinde getirmişti.

Peki Türkiye’de durum neydi ? Hiçbir zaman bu tarihe kadar Türkiye’de alkol tüketimi ve tütün tüketimi yasak kapsamında olmadı. Öyle ki resmi içecek olarak alkol adlandırıldı belli bir döneme kadarda böyle idi.

Amerika’da yazın gelmesiyle beraber, kaldırımlar, parklar dahil bütün kamusal alanlarda alkollü içki içişinin yasak olduğu şehirde her yıl on binlerce kişi bu yasağı çiğnediği için para cezasına çarptırılıyor. Bira dahil tüm alkollü içkilerin açıktan ve görünür şekilde taşınması (içilmiyorsa bile) da cezalandırılıyor.

Yani özgür Amerika’da bireyler ellerinde alkol içeceği içmese daha taşıması suç ve ağır cezalara gebe. Gelelim ülkemize tamamen özgür olan ülkemizde oyun parklarında, kaldırımlarda, eğlence alanlarında, kafelerde, sokaklarda, plajlarda vb. bütün açık ortamlarda kullanımı serbest. Buna rağmen, bazı güruhlar özgürlüklerini alkol ve tütün ile ölçüyor ve özgürlüklerine dokunulduğunu düşünerek mevcut Ak Partili hükümete savaş açıyor. Ülkemde bu durumlar ne kadar normal iken ABD gibi özgür geçinen ülkede bu yasaklar konusunda ABD’liler sesiz kalıp kesilen cezaları ödüyorlar.

Şimdi gelelim soruya... Türkiye mi daha özgür yoksa ABD mi ?

Not: Geçtiğimiz günler de plajlar ve açık alanlarda nargile tüketimi Valilik onayı ile bir ilimizde yasaklandı. Turizm başkenti Antalya’da bu tip yasaklamaları da Antalya da yaşayanlar olarak bekliyoruz

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.