Hidrojen Fırlatma Teknolojisi’nde Kritik Başarı!

Hidrojen Fırlatma Teknolojisi’nde Kritik Başarı!
Yayınlama: 01.08.2023
A+
A-

Muharebe Sahasını Dönüştürecek Hidrojen Fırlatma Teknolojisi’nde Kritik Başarı!


Gürbağ Savunma, IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı sırasında geleceği yansıtan teknolojilerini sergiledi, Sergilenen yeni ürünler arasında, muharebe sahasında bir paradigma dönüşümüne yol açmasına kesin gözüyle bakılan hidrojen fırlatma sistemleri de bulunuyor.


Yenilikliçi Ar-Ge odaklı çalışmalarına savunma sanayiinde hız kesmeden emin adımlarla devam eden, Gürbağ Savunma ve Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Alper GÖRGÜLÜ IDEF’23 fuarında değerlendirmelerde bulundu. Şirket yönlendirme ve kontrol sistemleri alanlarında elde ettiği başarıları, farklı alanlarda da sürdürmeyi hedefliyor.

Geliştirilen pan-tilt sistemlerini yurtdışına da ihraç etme başarısı gösteren şirket, geçtiğimiz yıl ilk kez Hydro-GIDS Akıllı Savunma Sistemi’ni tanıtmıştı. Alper GÖRGÜLÜ, tek bir şaft üzerinde bütünleşik bir yapıyla entegre edilmiş olan sistem bünyesindeki, “ radar, gündüz -termal kamera elekto optik, kapalı devre haberleşme sistemi ve hidrojen itki sistemi ile kritik tesislerde hava -kara ve denizden gelebilecek tehditlere karşı alan savunması yapabilme özelliklerine sahip , testlerine başarıyla devam ettiğimiz Hyrdo-GIDS 4 farklı dolanan mühimmat seçeneğini yerinde sistemin ihtiyacı kadar üreterek hidrojen fırlatma sistemi ile dolanan mühimmatların atımını gerçekleştirebiliyor. Kara, hava ve deniz hedeflerini belirli bir menzil kapsamında vurabiliyor. Bu yönüyle alanında ilk olma özelliği taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Hydro-GIDS’in Ardından MM-GIDS Geliştirildi: Dolanan Mühimmatla Hava Savunması!
Gürbağ Savunma, GIDS ailesinin yeni üyesi olan MM-GIDS’i IDEF’23 Fuarında ilk kez sergiliyor. Hydro-GIDS’e göre çok daha uzun menzilli dolanan mühimmatları atım kabiliyetine sahip MM-GIDS, konvansiyonel alanlarda kullanılmak üzere geliştirildi.


Alper GÖRGÜLÜ, “12.7mm çapında dakikada 1500 atım yapabilen bir silah sistemine de sahip olan MM-GIDS sistemimiz, modüler yapısı sayesinde, ileryen zamanlarda entegrasyonunun tamamlanmasını hedefledikleri ,8 kilometre menzilli çok alçak irtifa hava savunma füzesi atım kabiliyetini de kazandırmak üzere çalışmalarız hızla devam ediyoruz. Hydro-GIDS’ten farklı olarak Keşif Gözetleme İHA’sı entegre ettiğimiz MM-GIDS, yüksek bir durumsal farklılığa sahip. Sistemde gerçekleştirdiğimiz en büyük inovasyon ise bünyesinde bulunan dolanan mühimmatlar. Bu dolanan mühimmatlarla hava hedeflerine de angaje olabilir hale geldi. Böylelikle sistem; 12.7mm Uçaksavar ve hidrojen fırlatma sisteminden atılan füze ve dolanan mühimmatla, hibrit bir hava savunma kabiliyeti sağlıyor olacak. MM-GIDS’in test faaliyetlerini kısa süre önce başarıyla gerçekleştirdik. Testler sırasında özellikle dolanan mühimmat ile hava hedeflerinin imhası alanında büyük başarı sağladık.” açıklamalarında bulundu.


Muharebe Sahasını Dönüştürecek Teknoloji: Hydro-Launch
Gürbağ Savunma’nın yine IDEF’23 sırasında ilk kez tanıttığı bir diğer ürün ise Hydro-Launch oldu. Stratejik avantajları sebebiyle muharebe sahasında bir paradigma dönüşümüne yol açacağı değerlendirilen sistem, klasik atım tekniklerinin yerine hidrojen ile mühimmatların atımını gerçekleştiriyor. Alper GÖRGÜLÜ, “Ağırlıkları 50 kilograma kadar olan dolanan mühimmatların atımı GIDS ailesi tarafından gerçekleştirilirken, Hydro-Launch ise 50 ila 200 kilogram ağırlığındaki ‘Ağır Sınıf Dolanan Mühimmat’ların atımını gerçekleştirebiliyor. Kısa süre önce gerçekleştirilen testleri sırasında, 200 kilograma kadar atım kabiliyeti testlerinin tamamlanması ile beraber , sistemin yeteneklerini ağırlıkları 1500 kilograma kadar olan mühimmatları atabilmek üzere geliştirebilmek üzere Ar-Ge ve test faaliyetlerine devam edeceklerini ifade eden Alper GÖRGÜLÜ , Ölçeklendirilebilir yapıda olan Hydro-Launch’ın pek çok farklı platformda kullanılabileceği.” vurgusunu yaptı.

Diğer Atım Sistemleriyle Farkları
Alper GÖRGÜLÜ sistem farkları ile ilgili, “NATO üyesi ülkelerde mühimmat atımı için hard-launch tekniği kullanılırken, doğu bloğunda ise cold-launch kullanılıyor. Her iki fırlatma tekniğinde de piroteknik gazlar sebebiyle infilak riski, atım sonrası mühimmatın uçuş motorunun çalışmama durumu, ısı sebebiyle platforma zarar verme ve platformun sensörlerini atım sırasında işlevsiz hale getirme gibi dezavantajlar bulunuyor. Hydro-Launch sisteminde ise mühimmat atımı, sadece hidrojen ile gerçekleştiriliyor. Atım sırasında herhangi bir patlayıcı madde kullanılmadığı için risk en aza indiriliyor. Öte yandan hard-launch ve cold-launch fırlatma sistemlerindeki riskler de ortadan kaldırılıyor.” açıklamasını yaptı.

VLS Ambargosuna Çözüm  
Gürbağ Savunma tarafından geliştirilen Hydro-Launch Sistemi’nin ileride , en büyük kullanım alanlarından bir tanesinin, savaş gemilerinde kullanılan dikey atım sistemleri (VLS) olacağı değerlendiriliyor. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri başta olmak üzere onlarca ülkenin donanması, hard-launch VLS’leri kullanıyor.
Hydro-Launch Sistemi’nden oluşacak bir VLS sisteminin ise özellikle menzil ve güvenlik açısından büyük avantajlar barındıracağı üzerinde duruluyor. Öte yandan geliştirilecek sistem ölçeklendirilebilir bir yapıda olacağı için hücumbot gibi küçük platformlara dahi VLS entegrasyonu, hidrojen fırlatma sistemi sayesinde mümkün olacak.

Gemisavar Füze Hedefine Doğru
Öte yandan Gürbağ Savunma’nın savaş gemilerinde bulunan gemisavar füzelerinin de hidrojen ile fırlatılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Alper GÖRGÜLÜ, Hydro-Launch sisteminden yakın gelecekte 800 kilogram sınıfında faydalı yük atımı gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca Türk güvenlik birimlerinin de hidrojen fırlatma sistemlerine yoğun ilgisi olduğunu söyledi.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.