İklim dostu Turizm Zirvesi Antalya da yapıldı

İklim dostu Turizm Zirvesi Antalya da yapıldı
Yayınlama: 31.05.2023
Düzenleme: 31.05.2023 12:04
A+
A-

Turizm Paydaşları 1 Milyar Ton Karbon Salınımını önleme 100 milyar tasarruuf hedefini açıkladı

Akdeniz Turizm Otelciler Birliği ve Gıda Dostu Derneği uygulaması, Turuncu Bayrak tarafından organize edilen “İklim Dostu Turizm Zirvesi” Antalya’da sektörün paydaşlarını bir araya getirdi.

Türkiye’nin ilk ve dünyada da örneği olmayan iklim dostu turizm uygulaması “Turuncu Bayrak” tarafından yapılan “İklim Dostu Turizm Zirvesinde” turizmciler 2030 yılına kadar 1 milyar ton sera gazı salınımını önlemeyi ve 100 milyar lira tasarruf etme hedeflerini açıkladılar.

İklim değişimi tüm sektörleri olduğu gibi turizmi de yakından ilgilendiren dünyanın en önemli sorunu. Turizm faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı salınımını düşürmenin mümkün olduğunu dile getiren turizmciler gıdadan, enerjiye, ulaşımdan diğer faaliyetlere her alanda alınacak önlem ve ziyaretçiler için yapılacak farkındalık çalışmalarıyla 2030 yılına kadar 1 milyar ton karşılığı sera gazı emisyonunun azaltılabileceğini ifade ettiler.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, OTELZ Genel Koordinatörü Savaş Çolakoğlu, Iklim Mühendisi Prof.Dr. Levent Kurnaz, Aktivist / Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, Askalara Otel Genel Müdürü Levent Suyolcuoğlu’nun ve Tarım Yazarı Mine Ataman katıldığı zirve sonucunda turizmin paydaşları ortak kararlarla iklim dostu bir turizm modelinde kararlı olduklarını dile getirdiler.

Turuncu Bayrak Kurucu Ali Akgün ise ayrıca yaptığı açıklamada, “Yılda yaklaşık 10 milyon ton gıda çöpe gidiyor yıllık sadece gıda israfının karşılığı 255 milyar lira, yüzde 40’ı konaklama tesislerinde gerçekleşiyor. İklim Dostu Uygulamalarla 100 milyar lirayı kurtarabilir” dedi

Türkiye’den dünyaya “İKLİM DOSTU TURİZM” MODELİ
Türkiye turist sayısı bakımından dünyada 4. sırada olmasına rağmen maalesef gelirde 7. sıralarda. Gelir düzeyi yüksek ziyaretçilerin gastronomi turizmi, çevre dostu gibi kavramlarla ilgili çeşitli beklentileri var. Duyarlı turistler otellerdeki iklim dostu uygulamaları daha fazla önemsiyor. Türkiye doğal ve tarihi güzellikleriyle hala zengin bir biyoçeşitliliğe sahip. Yerli ve milli bir uygulamayla tüm dünyada “iklim dostu turizm” modelinde öncü olabileceği ve doğal unsurlarır korunabileceği belirtildi.

TURİZİMCİDEN “DENİZ KUM GÜNEŞİN YANINA İKLİM” GELDİ AÇIKLAMASI
Turizm Paydaşları ayrıca İklim felaketi daha şimdiden tüm dünyada açlık riskini tehlikeli boyutlara taşıdı. Sadece gıdalarımız değil yaşadığımız evler, biyoçeşitlilik hatta seyahatlerimiz bile tehlike altında. Doğayla uyumlu, çevre dostu uygulamalar turizm sektörü için çoktan bir zorunluluk haline geldi. İsrafın önlenmesi, kaynakların etkin kullanımı, çevresel etkilerin yönetilmesi her biri iklim dostu turizmin çözüm ürettiği başlıklar olduğunu açıkladı

İklim Dostu Uygulamaların içerisinde
Kendi kendine yetebilen otellerde

  • Kendi enerjisini üreten oteller
  • kompos üretimi
  • otel bahçeleri
  • yerel hammadde kullanımı
  • mevsiminde gıda kullanımı
  • gezegen dostu menü tasarımı,
  • etkin atık yönetimi,
  • gıda bankası
  • etkin kaynak kullanımı gibi çeşitli alanlarda onlarca çözüm ve uygulama bulunmakta.

İsrafın önlenmesinde ve çevre dostu farkındalık çalışmalarında çocuklar en etkili grup. İklim dostu uygulamaların merkezinde çocuklar ve ebeveynlerle kurulacak gezegen dostu iletişim çalışmaları var diyen AKTOP Başkanı Kaan Kavaloğlu; “Türkiye İklim Dostu Turizmde dünyaya örnek olacak” dedi. Hedef hem konaklama hizmetlerinde çalışan personelin farkındalığını artırmak hem de ziyaretçilerin seyahat süresince işletmede uygulanan çevre dostu uygulamalara katılımını sağlamak. Bu sayede 1 haftalık tatilden sonra dünyanın birçok yerinde Türk turizmindeki iklim dostu uygulamaları anlatacak gönüllü turizm elçileri yaratmak” diyen Kavaloğlu, tüm paydaşların çok kararlı olduğuna değindi.

Kavaloğlu, “Pandemi döneminde herşey durdu. AB kendi içinde aldığı kararlar nedeniyle biz sistem yaratmaya çalıştılar. Avrupa’da uçuşların en aza indirilmesi bizleri çok etkiledi. Kültür Bakanlığımızın da büyük destekleri ve katkıları sayesinde ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ uygulamasını bizler bu konuyu çok başarılı birşekilde uyguladık. Ancak bugün 2019 verilerine hala ulaşamadık. Dünya da bu konuda aynı sıkıntı yaşamakta. İklim Dostu Sürdürülebilir Turizm konusunda çok büyük bir emek verildiğini biliyorum. Turuncu Bayrak konusunda ki sistemi hem takip ediyorum ve destek veriyoruz” dedi

Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Tuba Erkin Bostan yaptığı konuşmada, “Turizm denilince sadece deniz, kum ve güneş gelmemesi gerekiyor. Bizler yerel yöneticiler olarak tüm STK lar ile paydaşlık yapmaya aynı konuya fazlasıyla katılım göstermekteyiz. Atık kitapları toplayıp geri dönüşüme sağlıyoruz. Kullanılabilir olanlarını kütüphaneler de sergiliyoruz. Bio yakıt biriket üretiyoruz. Bitkileri toplayarak kendi bünyemizde ücretsiz bir şekilde sera üreticilerine ücretsiz veriyoruz. Şehirlerde tedbirler alınmasını önemsiyoruz. Bu dünya da yaşayan insanlar olarak doğaya birey olarak ne kadar sahip çıkıyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya için geleceğimiz için yerel yöneticilerimizin hepimizin sahip çıkması gereken önemli bir konu olduğunu belirtir 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyorum” diye konuştu.

Aktivist / Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, yaptığı konuşmasında, “Eko Turizm ile geleceği besle sloganı ile geleceği ve gezegeni nasıl besleneceğini ele almaktayız. Yaklaşık hafta da beş milyon kişiye ulaşıyorken bunlar içinden bir kişiye bile ulaşılmış olması önemli. Beslenme uzmanı için kaynaklar çok önemli. Türkiye Temmuz gibi tüketiyor. Bulunduğumuz tarih itibari ile aslında bugün 7 Aralık. Çünkü geleceğin beslenmesi açısından bizler 2024 yılında tüketeceklerimizi tüketmekteyiz. Değişim gelir seviyeleri beslenmeye bakış açısı ile başlıyor. Beslenme yaşam açımızı değitirdi. Size iyi gelen gezegene de iyi gelsin.Deterjandan, giydiniz kıyafete kadar sürdürülebilir turizm ve iklim konusunun da önemli konusunu oluşturmaktadır. En önemli iklim değişikliği yaşanması halinde turizm de almaz, açlık daha büyük boyutlara ulaşır ve geleceği beslemek zorundayız. Her bir lokmamız geleceğe nasıl bir iz bıraktığını işaret etmektedir. Akdeniz Bölgesinde ki Otellerin kullandığı tüm ihtiyaçlar için rotalar belirlenme modelleri oluşturulmaya başlandı. Sadece yediklerimizden değil yemediklerimizden de sorumluyuz. Yemediğimiz yemekten de sorumluyuz. İsraf Dünya da 1.4 milyar hektarlık bir alan kadar sofralara ulaşmadan gıdalar çöpe gidiyor. Dünya aynı çeşitleri tüketilmekte. Biz Akdeniz tipi beslenmenin tam ortasındayız. Yeşil Akdeniz Beslenme topraklarımız da yetişmektedir. Dünya bugün Akdeniz tipi beslenmeyi tercih etmeye başladı.

Gıda israfında dünyada Kongo ve Meksika’dan sonra üçüncü sıradayız. Gıda israfının yüzde 40’ı otel ve restoranlarda gerçekleşiyor. Amacımız teknoloji çözümleri ve farkındalık çalışmalarıyla atığı yüzde 70’e varan oranda azaltmak. Sektörün öncü STK’larıyla yaptığımız çalışmalar ve uygulamalarla 2030 yılına kadar 100 milyar liralık gıda kurtarılacak.

İklim Dostu Uygulama sayesinde hem müşteri memnuniyeti yükselecek hem de Türkiye’nin marka algısı güçlenecek” diyen Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün; “Otellerdeki çalışmalarımızı desteklemek amacıyla “iklimist” adı altında bir de iklim haber sitesi kurduk. Yıl boyu çeşitli farkındalık çalışmalarıyla bireylerde iklim dostu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
Akgün, Turuncu Bayrak olarak; “seyahat deneyiminin tümünde çevre dostu uygulama ve teknolojilerle” sorunu kökten değiştirmeye odaklandık. Uzun yıllar süren saha çalışmaları ve bilim insanlarından aldığımız danışmanlıklarla uygulamanın sosyopsikolojik, ekonomik, çevresel birçok boyutunu çalıştık” diyerek iklim değişimiyle ancak bilimle başa çıkılabileceğinin altını çizdi.

Turizm Paydaşları yaptıkları açıklama da, “Yerli ve milli bir uygulama olan turuncu Bayrağın hedefi 5 yıl içerisinde dünya pazarına açılmak. Çeşitli uygulama ve farkındalık çalışmalarıyla gıda israfı yüzde 70 azalırken, karbon salınımı da yüzde 30 azaltılabili” açıklamasında bulundu.
Toplantı sonrası katılımcılara ve projeye destek verenlere plaket takdimi yapıldı. Daha sonra düzenlenen panel de konuşmacılar sürdürülebilir turizm için yapılması gerekenler konusunda önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

HABER: Hakan GÜRKAN

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.