Kibrya Turizm de Önemli Bir Cazibe Merkezi

Kibrya Turizm de Önemli Bir Cazibe Merkezi
Yayınlama: 17.08.2024
A+
A-

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Öğretim Üyeleri tarafından gün yüzüne çıkarılan Kibrya Antik Kenti gün geçtikçe ziyaretçi sayısını artırıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kibrya Antik Kenti geçen yıllara kıyasla büyük bir ilgi görüyor. Konu hakkında açıklamada bulunan kazı başkanı MAKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru Kibrya Antik Kentin önümüzdeki yıllarda tıpkı ülkemizdeki Efes gibi, Pamukkale gibi önemli bir tarihsel ziyaret alanı haline geleceğini söyledi. Özüdoğru yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

Ziyaretçi Sayısı Geçen Yıllara Oranla 10 Katına Çıktı

“Kibrya’da 2006 yılından bugüne sürdürdüğümüz kazılarda önemli anıtsal yapılar ortaya çıkmıştı. Bunlardan özellikle Kibrya’yı ulusal ve uluslararası seviyede tanıtan Dünyada tek yapım tekniğiyle tek olma özelliğine sahip Medusa Mozaiğimiz vardı. 2019 yılından başlayarak kazısını tamamladığımız bir anıtsal çeşmemiz vardı. Agora’da 2022 yılında ekibimiz tarafından bu çeşmenin restorasyonu tamamış ve 2023 yılında orijinal kaynağından getirilen su akılmıştı. Bu da galiba Medusa’dan sonra oldukça etkili oldu. Kibrya’nın tanınmasında yine çeşmenin restorasyonu da bugünkü hâliyle orijinal kaynağından getirilen suyun tekrar akıtılması ve eski işlevine kavuşturulması da önemli ölçüde ses getirdi. Bu da yine ulusal uluslararası düzeyde çok fazla sayıda basın organlarında yer aldı. Ayrıca özellikle kentin ziyaretçi sayısına etkisinin çok olduğunu görüyoruz. Son yıllarda Kibrya’ya ziyaret edenlerin sayısı günden güne artmaktaydı.  Fakat özellikle çeşmenin restorasyonundan sonra bu neredeyse 10 katına çıktı diyebiliriz. Umuyoruz bu artış devam eden kazı çalışmalarımızla daha da ileri seviyelere taşınacak ve Kibrya önümüzdeki yıllarda tıpkı ülkemizdeki bir Efes gibi, Pamukkale gibi önemli bir tarihsel ziyaret alanı haline gelecek. Yeni kazı çalışmalarımız hem bu çeşmenin yer aldığı Agora’nın üçüncü terasındaki meydanda devam ediyor, yeni yapılar ortaya çıkıyor. Stadyumumuz vardı. 10.000 kişilik bir spor alanı oradaki kazı çalışmalarımızı bitirmiştik. Restorasyon çalışmalarını Bakanlığımızın destekleriyle başlayacağız. Antik kente girişi simgeleyen büyük bir anıtsal kapımız var. Kent Takı. Onu da önümüzdeki yıllar ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu projeler de gerçekleştiğinde Kibrya turizm anlamında önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir.”

Türkiye’de Sadece Burdur’da Var

Türkiye’de antik kaynağından getirilip suyu akıtılan 2 çeşmenin olduğunu ve bu 2 çeşmenin de Burdur’da bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru; “Çeşme özellikle şu yönden önemli, biliyorsunuz ülkemizde antik kaynağından getirilip, suyu akıtılan 2 anıtsal çeşme var. Bunun her ikisi de Burdur’da. İlki Ağlasun ilçesindeki Sagalassos kentideydi. İkincisi de Gölhisar ilçemizde Kibrya Antik Kentinde. Turizm açısından bu gelişmeler önemli. Turizm potansiyeli ve bu bölgeye olan ilgi önümüzdeki yıllar yeni restorasyon ve kaza alanlarıyla kent günden güne açığa çıktıkça daha da artacaktır. Özellikle Antalya gibi bir turizm kentinin yanı başında Burdur’un en azından bu turizm payından hak ettiği değeri bu çalışmalar neticesinde bulacağı kanısındaydım.” İfadelerine yer verdi.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.