Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü (KKKA) DİKKAT !

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü (KKKA) DİKKAT !
Yayınlama: 12.04.2024
A+
A-

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü; Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da endemik olarak görülen, ölümcül hastalıklardan biri. KKKA

Nairovirüs grubuna ait bir virüsle şiddetli ateşe neden olmaktadır. Keneler aracılığıyla yayılan hastalık, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir yapıya sahip. KKKA hastalığına rastlanma sıklığı daha fazla olan iller: Gümüşhane, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat, Karabük. Türkiye’de her bölgede kenenin görüldüğünü söyleyen konuyla ilgili araştırmalarda bulunan uzmanlar, “Karadeniz Bölgesi’nde rutubet fazla olduğu için ‘Rhipicephalus’ denilen kene türü yaygın olarak görülüyor” açıklamasında bulunuyor

Piknik yapılan yerlere dikkat

Uzmanlar Rutubetli ortamlarda daha çok kendini gösterdiğini belirtirken yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle yeşil alanlarda piknik ve tatil amaçlı toprak ve zemin üzerinde yapılan sohbet, kahvaltılarda oturulan yerlere dikkat edilmesi uyarısında bulunuluyor.

Uzmanlar ayrıca, “Pantolon paçasından veya tişört kolundan kene bize tutunabilir. Vücudumuzun her yerinde kene ısırığı olabilir. KKKA için kenenin illaki ısırması gerekmiyor. Bu virüs ayrıca hayvanların üzerindeki kenelerin ezilmesi ve virüs bulaşmış olan kanamalı hastaya temas yoluyla da bulaşabilir. KKKA hastalığına tanı kan örneğiyle konuluyor. KKKA’dan dolayı yüzde 5 civarında ölüm oranı mevcut” açıklamasında bulundu

Korunma yolları uyarısı

Öte yandan, Yıllar içerisinde vaka sayıları azaldığı ancak sözü edilen illerde 2009-2012 yılları arasında çok sayıda vakayla karşı karşıya kalındı. KKKA dan korunmak için bu gibi alanlarda, bulunanların Pantolon paçaları açıkta kalmamalı. Mümkünse açık renk kıyafetler tercih etmeliyiz. İmkân varsa böcek kovucu sprey ve losyonlar kullanılmalı. Eve döner dönmez tüm vücut kontrol edilmeli.

Kene yapışmışsa nasıl çıkartılmalı ?

Kene, cımbızla çok sıkmadan oynatarak yavaşça çıkarmalı. Mümkünse kene bir bütün halinde çıkarılmalı. Kişi kendisi çıkaramazsa hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Vücutta ne kadar çok kalırsa o kadar çok kan emiyor. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü de vücuda enjekte ediyor. Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi uygun değildir çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış oluyor.

Erzurum’da kene ısırması sonucu hastaneye kaldırılan 37 yaşındaki adam 2 gün süren yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti. Mahalle muhtarı, toprağa verilen adamın izolasyonlu bir şekilde defnedildiğini belirtti.
12.04.2024 09:43 Güncelleme: 10:12

Twitter’da Paylaş
Facebook’da Paylaş
WhatsApp’da Paylaş
Erzurum’un Oltu ilçesinde kene ısırması bir can aldı. Tedaviye alınan adam hastanede 2 gün sonra hayatını kaybetti.CENAZEDE İZOLASYON TEDBİRİOltu ilçesine bağlı Nüğürcük Mahallesinde ikamet eden İ.Y’nin (37) Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) teşhisiyle ilk tedavisi Oltu Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Daha sonra sevk edildiği Erzurum Şehir Hastanesinde 2 gün yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti.2 çocuk babası İ.Y’nin cenazesi Nüğürcük Mahallesinde köy sakinlerince tedbirli olarak toprağa verildi. Mahalle muhtarı Abubekir Gültekin, cenazenin köy sakinleri tarafından izolasyonlu bir şekilde bir şekilde defnedildiğini söyledi.
Erzurum’da kenenin ısırdığı adam hayatını kaybetti
Kenenin ısırdığı adam hayatını kaybetti

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.