Önlem alınmazsa bu yıl domates tarla da kalacak

Önlem alınmazsa bu yıl domates tarla da kalacak
Yayınlama: 12.08.2024
A+
A-

Domates üreticilerinin düşük alım fiyatları nedeniyle yaşadığı sıkıntıları Meclise taşıyan İzmir Milletvekili Ösen “Çiftçilerimiz haklı isyanlarını İzmir Kınık’ta traktörleriyle konvoy oluşturup kornolarına basarak, Manisa Turgutlu’da mahsulleriyle birlikte tarlalarını sürerek ve Bursa’da otoyolu trafiğe kapatarak gösterdiler. Tarım ve Oman Bakanınınçiftçilerimizin taleplerine kayıtsız kalmayıpsorunu çözmek için adım atması gerekiyor.” diye konuştu.

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, geçtiğimiz hafta düşük fiyatlar nedeniyle isyan eden domates üreticilerinin yaşadıkları sorunları meclise taşıdı. Alım fiyatlarının düşüşünde, geçtiğimiz yıl uygulanan ihracat yasağı ve plansız tarım politikaları olduğunu vurgulayan Ösen, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Çiftçilerin belirttiğine göre 2024 yılında kilogram maliyeti 3 ila 4 lira arasında değişen domatesin, kilogram alım fiyatı bu dönemde 1.7 lira olarak belirlenmiş durumdadır. 2023 yılında 3 lira olan alım fiyatının bu yıl neredeyse %50’lik bir düşüş yaşadığı görülmektedir. 2023 yılındaki ihracat yasağının domates piyasasında ciddi sorunlar ortaya çıkardığı, plansız tarım politikalarının zararlarını sonuç olarak üreticilerimizin tamamı tecrübe etmektedir. Mevcut şartlar altında domates ve salçalık domatesin tarlada kalma tehlikesi ortaya çıkmıştır. Geçtiğimiz haftalarda çiftçilerimiz bu tehlikeyi İzmir Kınık’ta traktörleriyle konvoy oluşturup kornolarına basarak, Manisa Turgutlu’da tarlalarını mahsulleriyle birlikte sürerek, Bursa’da Otoyolu trafiğe kapatarak dile getirdiler. Tarım ve Orman Bakanı başta olmak üzere hükümetin çiftçilerimizin isyanına kayıtsız almayarak sorunu çözmek için adım atmaları gerekiyor.”

Domatesi tarlada çürütmek ülke ekonomisinide baltalar

Türkiye’nin domates üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Ösen“Domates üretiminde binlerce çiftçimiz emek yaratmaktadır. Hal böyleyken ülkemizdeki domates alım fiyatı binlerce aileyi ilgilendiren önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum yalnızca çiftçilerimizin emeklerini değil ülke ekonomisini de baltalamaktadır. Gerçeklikten uzak ulusal tarım politikaları yüzünden salçalık domateslerin tarlada çürütülmesi israftır. Tasarruf tedbirleriyle vatandaşın, emekçinin kemerlerini sıkan hükümetin domates israfına göz yumması ikiyüzlülüktür ” Diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın almayı düşündüğü önlemler ve destek kampanyaları nelerdir?

İzmir Milletvekili Ösen, meclis gündemine taşıdığı soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- 2024 yılında Türkiye’nin toplam domates üretimi ne kadardır?

2- Domates üretiminin ne kadarının bu sene tarlada kalması beklenmektedir? 

3- Domates ve salçalık domates üretimi içerisinde sözleşmeli üretim toplam üretimin yüzde kaçını oluşturmaktadır? 

4- Sözleşmeli üretim içerisinde domates alımında beklenilen “fire” oranı kaçtır? 

5- Türkiye’de vergi borçları silinen şirketlerin olduğu bilinirken, maliyetinin çok altında kalan alım fiyatları karşısında ekonomik olarak zor durumda kalan domates üreticileri için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın almayı düşündüğü önlemler ve destek kampanyaları nelerdir?

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.