Sağlık Bakanlığı “maymun çiçeği” virüsü rehberİ yayımladı

Sağlık Bakanlığı “maymun çiçeği” virüsü rehberİ yayımladı
Yayınlama: 17.08.2024
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, dünyanın birçok yerine hızla yayılan “maymun çiçeği” virüsüne ilişkin rehber yayımlandı.

Rehberde yer alan bilgilere göre virüsün semptomları genellikle 2-4 hafta sürüyor. Ağır vakalara da yol açabilen virüs, enfekte kişi ile direkt temas veya enfekte kişinin kullanmış olduğu nesnelerle doğrudan temas şeklinde bulaşıyor. Virüsün belirtileri arasında ateş, yoğun baş ağrısı, halsizlik ve deri döküntüsü bulunuyor. Rehberde ayrıca olası vakada izolasyon süreçleri de anlatıldı.

Maymun çiçeği virüsü 13’ü Afrika olmak üzere şu ana kadar 16 ülkede görüldü. 13 Afrika ülkesinde vaka sayısı 17 bin 541 olurken, hastalığa bağlı 517 ölüm kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın hızla yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu açıkladı. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı maymun çiçeği virüsü ile ilgili rehber yayımladı.

Rapora göre, olası vaka ile karşılaşılması durumunda, standart enfeksiyon kontrol önlemleri tam olarak uygulanması gerekiyor. El hijyenine maksimum özen gösterilerek ve sırasıyla şu önlemlerin alınması isteniyor:
Hastaya cerrahi maske takılacak.
Sağlık personeli N95 maske, gözlük veya siperlik, eldiven ve önlük gibi kişisel koruyucu ekipman kullanacak.
Hastanın cilt lezyonlarından örnek alınacak.
Kesin vaka ile karşılaşılması durumunda, standart enfeksiyon kontrol önlemleri tam olarak uygulanacak.
El hijyenine maksimum özen gösterilecek ve vücut sıvıları ile temas ve yakın temas önlemleri de uygulanacak.
Daha önce çiçek aşısı olanların hastalığı daha hafif geçirebileceği ya da hastalıktan korunabileceği ifade edildi. Raporda “Çiçek hastalığına karşı önceden aşı yapıldığının göstergesi olarak ön kol üst kısmındaki aşı izi kabul edilebilir.” ifadelerine yer verildi.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.