Tehlike yanı başımızda

Tehlike yanı başımızda
Yayınlama: 22.01.2023
A+
A-

Gençlerimize Daha Güzel Bir Türkiye Bırakmak İçin Daima Çalışmalıyız

Vali Ersin Yazıcı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Üniversitesi tarafından Antalya’da iklim, bilim ve kadın konu başlıkları ile düzenlenen “Üçüncü Yerel Yönetimler ve Kadın Liderler Çevre ve Kültür Politikaları: Akademi Buluşması”na katıldı. Programda konuşan Vali Yazıcı; “Bizler bu dünyada emanetçiyiz. Gençlerimize aldığımızdan daha güzel bir Türkiye bırakmak için daima çalışmalıyız.” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Üniversitesi tarafından Antalya’da 21-22 Ocak tarihlerinde iklim, bilim ve kadın konu başlıkları ile düzenlenen “Üçüncü Yerel Yönetimler ve Kadın Liderler Çevre ve Kültür Politikaları: Akademi Buluşması” Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Programa Vali Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer’in yanı sıra, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görev yapan 30’un üzerinde kadın rektör ve rektör yardımcısı katıldı.

Bu Türk Kadınının Başarısıdır
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özkan, kadın bakışının dünya için yaklaşmakta olan krizi anlayıp politika üretmesi açısından çok önemli olduğuna dikkati çekerek; “Kadın, doğurganlığı, yavrularını besleme ve doyurma içgüdüsüyle bu soruna çok daha duyarlı” dedi. Rektör Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İklim değişikliği konusunda elbette bilgi sahibiyim, ancak tehlikenin bu kadar yakınımızda olduğunu bu toplantılar vesilesi ile öğrendim. Açıkçası bir anne olarak inanılmaz panik oldum. Bunun en somut örneklerinden biri Emine Erdoğan hanımefendidir. Onun başlattığı ‘sıfır atık’ çalışmaları hepinizin bildiği gibi Birleşmiş Milletler çatısına alındı.

Ayrıca 30 Mart da Dünya Sıfır Atık Günü ilan edildi. Bu Türk kadınının başarısıdır. Kendisine bu vesileyle şükranlarımı sunuyorum. Yine kadın duyarlılığının bir diğer örneği de Fatma Şahin bakanımızın liderliğini yaptığı Gaziantep’in Yeşil Şehir vizyonudur. Dünyada da iklim değişikliğine dikkati çeken önemli isimlerden biri de yine genç bir kadın olan İsveçli Greta Thunberg’dir. O da eylemlerine devam ediyor ama medyada görünürlüğü azaldı. İnsanlık, tarih boyunca tecrübe ettiği en büyük krizlerden biri ile karşı karşıya. İklim değişikliği sadece bir çevre sorunu değil, yıkıcı etkileriyle insanlık için büyük bir gelecek kaygısıdır. Bu sorunun en büyük nedeni ise hayat tarzımızın, yaşam felsefemizin tamamen değişmesidir. Tüketim ve maddiyat üzerine kurulmuş hayatlar.”

Doğaya Kafa Tutulmaz
Çalıştay ile ilgili hazırlanan raporları anlatarak doğaya kafa tutulmayacağını vurgulayan Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ise; “Doğaya kafa tutulmaz. Dünya nereye gidiyor bir görmemiz lazım. Sürdürülebilir kalkınma deniyor. Bir söz vardır ölçmediğin hiçbir şeyi düzeltemezsin, takip etmediğin hiçbir şeyi başaramazsın. Bugün ocak ayındayız, Türkiye Cumhuriyeti son 50 yılın en sıcak Ocak günlerini yaşıyor. Matematik bize bir şey söylüyor. Bunu anlamalıyız.” şeklinde konuştu.

İnsanca Yaşamak İçin Temiz Hava, Temiz Toprak, Temiz Su Lazım
Konuşmasına toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başlayan Vali Yazıcı; “Meslek hayatım boyunca iklimin ve bilimin önemiyle ilgili sürekli bir şeyler yapmaya gayret ettim. Dünya değişiyor ve gelişiyor. Ama her çalıştığım yerde şunun altını hep çizdim. İnsanca yaşamak için temiz hava, temiz toprak, temiz su lazım. Bunlar olmadan hiçbir şeyin önemi yok. Bunu pandemi döneminde çok iyi gördük. Temiz havanın, suyun, toprağın ne denli önemli olduğunu gördük. Bunlar olmadan yaşamın devam etmesi mümkün değil. Biz bu 3 şeye dokunduğumuzda yaşama da iklime de maalesef ki dokunmuş oluyoruz. Böylece kendi yaşamımıza da zarar veriyoruz. Biz bu toprakların emanetçileriyiz. Bu toprakları geleceğimiz olan gençlerimize teslim edeceğiz. Aldığımızdan kötü teslim edemeyiz. Gençlerimize daha güzel daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için dikkatlice çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Aldığımızdan daha iyi bir şekilde gençlerimize teslim etmeliyiz. Bunu da yaparken hayatımızın her alanına dokunmalarıyla yaşamı güzelleştiren hanımefendilerin desteğiyle yapmalıyız. Çocuklarımıza daha güzel bir dünya teslim edebilme şerefine hep birlikte nail olalım. Bunu hep birlikte başaralım.” ifadelerini kullandı.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.