Telegram Gözaltında

Yayınlama: 26.08.2024
A+
A-
Medya Danışmanı, İletişim Uzmanı, Siyaset Bilimci, Yazar, Yorumcu

Sosyal haberleşme uygulaması Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Paris’in kuzeyindeki Le Bourget Havalimanı’nda Fransız polisi tarafından gözaltına alındı.

Telegram’ın kurucusu. Durov, 39 yaşında. Rusya kökenli, aynı zamanda Fransız vatandaşı.

Telegramla ile bağlantılı mesajlaşma uygulamasının mesajlaşma uygulamasının suç amaçlı kullanımının önlenmeye yönelik adım atmadığı için hakkında yakalama emri çıkarıldığı bildiriliyor.

Peki bu olay aklımıza neyi getiriyor?
Bizde, bir süre önce, filistin soykırımını ve suikaste uğrayan Hamas lideri İsmail Heniyye ile ilgili taziye mesajlarını engellediği sansürcü yaklaşımından dolayı erişimi engellenen Instagram sosyal medya platformunu değil mi?

Türkiye, son derece demokratik bir tavır içinde, sansür uygulayan, faaliyet gösterdiği ülkenin yasa ve kurallarına uymayan ve direnen bu platformun yetkilileriyle üst düzeyde görüşmeler yaptı. Faaliyetlerini, ülkenin yasalarına ve hassasiyetlerine göre yapmalarını istedi. Erişime açılsa da, nazik sürecin, uyum sağlayana kadar devam ettiğini biliyoruz..

Türkiye, demokratik, insanî ve hukukî ‘telkinleri’ zemininde Avrupa standartlarına uygun hareket ederken, İnsan hak ve özgürlüğü, haber alma ve iletişim özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü konularında, dünyaya ders veren Fransa, medya iletişim platformu kurucu, CEO’sunu gözünün yaşına bakmadan yakaladı ve gözaltına aldı.

Fransa; Telegram’ın ceosuna, bizim, İnstagram’a karşı insan hak ve özgürlüklerine saygılı davrandığımız gibi, düşünce ve ifade özgürlüğü ekseninde daha demokratik, daha özgürlükçü bir davranış sergileyemez miydi?!

Elon Musk, Fransa’ya, konuyla ilgili özgürlük çağrısında bulundu, bu arada..

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.