Türkiye, Lahey’de Gazze için söz aldı

Türkiye, Lahey’de Gazze için söz aldı
Yayınlama: 26.02.2024
A+
A-

: İsrail işgalci devlet durumunda, atacağı her adım yok hükmündedir

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, İsrail’in Filistin’deki işgal ve ilhak uygulamalarına ilişkin bugün Uluslararası Adalet Divanı’nda sözlü sunum yaptı. Yıldız sunumunda, “BM Güvenlik Konseyi başarısız olmuştur. İsrail bölgede işgal ettiği bölgenin demografik yapısını değiştiriyor. İsrail işgal gücüdür, atacağı her adım yok hükmündedir” ifadelerine yer verdi.


İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, 7 Ekim’den bu yana devam ediyor. Saldırılarda 70 bin ton patlayıcı kullanıldı, yaklaşık 30 bin kişi öldürüldü. Bölgede insan haklarını ihlal ederek sivillerin gıda, tedavi gibi ihtiyaçlara ulaşımını engelleyen İsrail’in, Filistin’i işgalinin hukuki neticelerine ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) duruşma gerçekleşti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, sunumunda şunları kaydetti:”Kurala dayalı uluslararası sistem bir yıkım aşamasında. Bunun nedeni de Filistin halkına uygulanan adaletsizlik.”

Mahkemenin mevcut dosya hakkındaki danışma anlamı taşıyan kararı şunu ortaya koymuştur; İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında yapmış oldukları davranışlar bütün Filistin’de olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Filistinliler kendi toprakları üzerinde haklarından mahrumdur. Adalet, eşitlik, insan onuru ve çok uzun zamandan beri hak ettikleri bağımsızlığı istemektedirler.

Şu anda Filistinliler İsrail’in boğucu işgali altında çok zor koşullarda yaşamaktadır. On yıllardır devam eden İsrail işgali Filistin halkının kendi temel insan haklarından mahrum olmasına neden olmanın yanında İsrail’in merhametine bağımlı hale getirmiştir Filistinlileri. Filistinlilerin yaşam alanlarına ve geçim kaynaklarına el konulmuştur. 21. yüzyılda hala bu uygulamalar devam etmektedir.


Bir kez daha şunun altını çizmek istiyorum. Türkiye çok güçlü ve açık bir şekilde İsrail’in sivillere karşı yapmış olduğu tüm bu eylemleri reddetmekte ve kınamaktadır. Hiçbir koşulda bunlar kabul edilemez. 7 Ekim’den bu yana 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetmiştir. İsrail, Gazze’ye ayrım gözetmeksizin saldırı yapmaktadır ve hayatını kaybedenlerin çok büyük bir kısmı kadınlar ve çocuklardır. 3,2 milyon Filistinli kendi toprakları içinde yerlerinden edilmiştir.

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.