Vatandaşın huzurunu bozanların huzurunu bozacağız

Vatandaşın huzurunu bozanların huzurunu bozacağız
Yayınlama: 17.12.2023
A+
A-

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda yapılan bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2023 yılı faaliyetlerine ve 2024 yılına yönelik hedeflerine dair bilgileri paylaştı.


Huzurun Sağlanması Asıl Amaç

Cumhuriyetin 100. yılından ilham alarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “Büyük ve Güçlü Türkiye” idealini hayata geçirdiklerini dile getiren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Ülkemizi yaşamın her alanında yüksek hedeflere ulaştıracak Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte inşa ediyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın temelini oluşturan Vizyon Belgesinin 16 başlığından biri ’Huzur’dur. Huzurun sağlanması için de insan hak ve özgürlüklerinin, can ve mal güvenliğinin her türlü fiili ve potansiyel tehdide karşı güvence altına alınması şarttır. Kutsal vatan toprağımızın dört bir yanında, gece gündüz, yaz kış demeden kahramanca görev yapan güvenlik birimlerimizin yetenek ve kabiliyetini geliştirmek, personel sayısını artırmak adına da önemli adımlar atmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.


Personel Alımları İçin Gerekli Çalışmalar Yapıldı

Jandarma, sahil güvenlik ve emniyet teşkilatlarına yapılması planlanan personel alımları ile ilgili bilgiler paylaşan İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, “2024 yılında Jandarma Genel Komutanlığımıza 800 subay, 3 bin 870 astsubay, 7 bin 250 uzman erbaş alımı; Sahil Güvenlik Komutanlığımıza 30 subay, 110 astsubay, 600 uzman erbaş alımı; Emniyet Genel Müdürlüğümüze ise 10 bin polis alımı için kontenjan ayrılarak gerekli çalışmalar yapıldı. Şimdiden ülkemize, milletimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.


Huzur ve Güvenliğe Vurulmak İstenen Terör Prangası Kırılıp Atılmıştır

Terörü ülke gündeminden çıkarmak için kararlı olduklarının altını çizen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“40 yılı aşkın süredir ülkemizin birliğine ve beraberliğine kasteden, 40 bini aşkın vatan evladımızı şehit eden, hain Bölücü Terör Örgütü’ne karşı yürütülen operasyonlarla güvenlik güçlerimizin ortaya koyduğu alan hakimiyeti neticesinde terör, hamdolsun bitme noktasına geldi. Kapsamlı bir model olarak çerçevesi çizilen ve ‘tehdidi kaynağında yok etme’, ‘olay sonrası değil kesintisiz operasyon’, ‘yerli ve milli kaynaklarla yüksek beşerî ve teknik kapasite kullanımı’ ile ‘teröre karşı mücadele yanında terörizme karşı mücadele’ gibi 4 temel unsur üzerine inşa edilen güvenlik konsepti hamdolsun, başarıyla uygulanmış ve sonuç alınmıştır. Biz, bin yıldır bu toprakları aynı inançla, aynı ferasetle yoğurmuş bir milletiz. Kardeşliğimiz, birliğimiz ve beraberliğimiz; aramıza nifak tohumu ekmek isteyenlerin heveslerini her daim kursaklarında bırakmıştır ve bırakmaya da devam edecektir. Terör, aziz milletimizin refahına, gelişmesine, kalkınmasına, istihdama, huzur ve güvenliğimize vurulmak istenen bir prangadır. Hamdolsun bu pranga kırılıp atılmıştır.”


“Güvenlik Bir Kamu Hizmeti Olarak Yeniden Yapılandı”

Güvenlik kavramını sadece devlet mekanizmalarını korumak olarak değerlendiren anlayışın değiştiğine vurgu yapan İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, “AK Parti öncesinde, güvenliği sadece devlet mekanizmalarını korumak şeklinde değerlendiren anlayış değişmiştir. Güvenlik; bir kamu hizmeti olarak, demokrasiden güç alarak, milletimizi koruyan bir anlayışla yeniden yapılandırılmıştır. Vatandaşımızın geleceğe huzurlu bakması, Her türlü hak ve menfaatlerini tam güvende hissetmesi Türkiye Yüzyılı’nın en önemli esaslarından biridir.” ifadelerini kullandı.


“Milletimiz Çıktığımız Bu Yolda Bizi Hiç Yalnız Bırakmadı”

Terör ve terörizme karşı büyük başarılar elde ettiklerini ifade eden İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, terörden arındırılmış bir Türkiye için yola çıktıklarını ve Türk milletinin de bu yolda kendilerini asla yalnız bırakmadığını belirtti. İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, şunları kaydetti:

“AK Parti hükümetlerimizin, 21 yıldır devam eden istikrarlı politikaları, Cumhur İttifakı ortaklarımızın kararlılığı, milli bir duruş sergileyen tüm siyasi partilerin desteğiyle teröre ve terörizme karşı şükürler olsun büyük bir başarı elde ettik. Biz bu yola, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu terörden arındırmış, kalkınmış, müreffeh bir Türkiye için çıktık. Bu yolda aziz milletimiz bizi, hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Terörle mücadelemizi ara vermeden sürdüreceğiz. Terörün finansmanıyla mücadelemizi derinleştireceğiz. Terör örgütlerinin demokratik mekanizmaları istismarına karşı, demokrasiyi ve hukuku güçlendirmeye devam edeceğiz.”


Terör Örgütlerine 11 Ayda 29 Bin Operasyon

2023 yılının ilk 11 ayında PKK, FETÖ, DEAŞ ve sol terör örgütlerine yönelik 29 bin 122 operasyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Yerlikaya, “Bu operasyonlar sonucu 18 bin 923 şüpheli şahıs gözaltına alındı. Bunların 3 bin 764’ü tutuklandı, 3 bin 705’i hakkında adli kontrol kararı verildi. 1.069 terörist ise etkisiz hale getirildi. Etkisiz hale getirilenlerin 7’si kırmızı, 1’i mavi, 2’si yeşil, 16’sı turuncu, 33’ü gri kategoride olmak üzere toplam 59’u sözde üst düzey teröristti.” diye konuştu.


118’i Bombalı Eylem Olmak Üzere 145 Terör Eyleminin Önüne Geçildi

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, terörün finansmanına yönelik düzenlenen 189 operasyonda ise 1.133 şüpheli şahsın gözaltına alındığını, 163 şahsın tutuklandığını ve 28 milyon lirayı aşkın paranın ele geçirildiğini; ayrıca 118’i bombalı eylem olmak üzere 145 terör eyleminin engellendiğini dile getirdi.


Organize Suç Örgütlerine Yönelik Mücadele Aralıksız Sürecek

İçişleri Bakanlığı olarak, “Uluslararası, Ulusal, Bölgesel ve Yerel” organize suç örgütlerine yönelik mücadelenin aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, yürütülen mücadelenin temel stratejileri ile ilgili bilgiler verdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şöyle konuştu:

“Bu mücadelede temel stratejimiz; suç ve suçlunun takibinde Kapasitemizi daha da artırmak, suçun oluşmasını beklemeden caydırıcılığı ortaya koymak, güvenliğin görünür olmasını sağlamak, İHA’lar ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi gibi yüksek teknolojiyle terör odaklarını, suç unsurlarını takip etmek, suça meyilli insanların İstismar edebileceği herhangi bir boşluk bırakmamaktır. Bu amaçla; en küçüğünden en büyüğüne kadar, sokak sokak mahalle mahalle, organize suç örgütlerine operasyonlar düzenliyoruz, düzenlemeye de devam edeceğiz.”


326 Organize Suç Örgütü Çökertildi

2023 yılında organize suç çetelerine yönelik 401 operasyon gerçekleştirdiklerini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Operasyonlar sonucu 5 bin 879 şüpheli şahıs gözaltına alındı. Bunların 2 bin 88’i tutuklandı, 1.356’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Aynı dönemde, 15’i ulusal ve uluslararası, 275’i Yerel, 36’sı Bölgesel olmak üzere toplam 326 organize suç örgütü çökertildi. Milletimizin huzurunu bozan, Güvenliğimize kasteden bu şehir eşkıyalarını yakalayıp, bir bir adalete teslim edeceğiz.

Vatandaşlarımızın huzurunu bozanların huzurunu bozacağız.” dedi.

Konuşmasında uyuşturucuyu “çağımızın küresel sorunu” olarak tanımlayan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, bu konuda yoğun mesai harcadıklarının altını çizdi. 21 yıl önce hazırlanan ilk hükümet programında zararlı alışkanlıkları ve uyuşturucuyu toplumun önündeki en büyük tehlike olarak gördüklerini hatırlatan İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, “21 yıldır, bağımlılıkla mücadelede stratejik çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bizim temel hedefimiz, insanlık suçu olarak gördüğümüz uyuşturucunun ülkemiz için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını temin etmektir. Bu kapsamda, uyuşturucu ile mücadelede ‘arz ve talep’ olmak üzere 2 yönlü bir mücadele stratejisini esas alıyoruz.” diye konuştu.

Uyuşturucuya karşı yürütülen mücadelenin rakamlara da yansıdığının altını çizen İçişleri Bakan Yerlikaya, gerçekleştirilen operasyonlar ile ilgili verileri paylaştı.


Zehir Tacirlerine Yönelik 224 Bin Operasyon Gerçekleştirildi

Bakan Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“2023 yılının 11 ayında zehir tacirlerine yönelik 224 bin 605 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 280 bin 576 şüpheli şahıs gözaltına alındı, Bunların 28 bin 112’si tutuklandı. 10 bin 767’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Uyuşturucu ile mücadeleyi sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde de yürütüyoruz. Bu yılın ilk 11 ayında 6 ülke ile 5 uluslararası operasyona imza attık. Yapılan bu operasyonlar, sahada verilen mücadeleler sayesinde, 2017 yılında ülkemizdeki madde bağlantılı ölüm sayısı 941 iken; bu yılın 11 ayında bu sayı 136’ya düştü. Evet düşüş büyük. Ama yeterli görmüyoruz. Biz 1 rakamını dahi kabul etmiyoruz. Kabul edemeyiz. Geleceğimiz olan gençlerimizi uyuşturucu belasından gözümüz gibi korumaya, terörden ve teröristten farklı görmediğimiz bu zehir tacirlerine hayatı zehretmeye kararlıyız.”


Eğitim ve Önleme Projeleri Kesintisiz Sürdürülüyor

Uyuşturucuya karşı arz cephesi ile mücadele ederken aynı zamanda vatandaşlara yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları da yürüttüklerine vurgu yapan İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, eğitim ve önleme projelerini kesintisiz sürdürdüklerini ifade etti. Talebi yok etmeyi arzla mücadelede bir tamamlayıcı faktör olarak gördüklerinin altını çizen İçişleri Bakan Yerlikaya, “Bu kapsamda özellikle ailelerle, öğretmenlerle, gençlerimizle, medyamızla, akademik çevrelerle ve çocuklarımıza ulaşan tüm kanallarla temasımızı ve farkındalık çalışmalarımızı seferberlik ruhuyla artırarak sürdürüyoruz. Çünkü; teknik düzeyde ortaya koyduğumuz tüm mücadele başlıklarının yanında, toplumsal aktörlerin ve özellikle annelerin bu sürece katılımını son derece önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.


2023 Yılında 10 Milyon İnsana Ulaşıldı

2023 yılında gerçekleştirilen projeler ile 10 milyon insana ulaştıklarını dile getiren İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, NarkoRehber, NarkoTır, En İyi Narkotik Polisi Anne, NarkoGençlik, NarkoYarışma, NarkoGöçmen ve NarkoKaan projelerine ek olarak 1 Kasım 2023 tarihinde 30 büyükşehirde Narkotik Veri Analiz Sistemi (NARVAS) projesini hayata geçirdiklerini söyledi. NARVAS Projesinin detaylarını da anlatan İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, şunları kaydetti:

“NARVAS; 112 ve UYUMA Mobil uygulaması üzerinden gelen narkotik ihbarlarının, daha etkin analizi sağlayan bir yazılımdır. Diyelim ki, bir vatandaşımız 112’yi aradı, ya da UYUMA Mobil uygulaması üzerinden bir ihbarda bulundu. Dedi ki; bizim şu mahallemizin şu sokağında yyuşturucu satışı yapılıyor. Biz, bu ve bunun gibi tüm ihbarları gerçek mi değil mi ayrımı yapmaksızın değerlendiriyoruz. Narkotik birimlerimiz hemen, ihbarın yapıldığı sokakta çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Orada bir satıcı mı var? Nasıl bir uyuşturucu trafiği yaşanıyor? Hemen tespit ediyor, gerekli işlemleri yapıyor. Bu gelen ihbarların yoğunlaştığı alanlarla yönelik de NARKOALAN bölgeleri oluşturuyoruz. Sonuçta ne oluyor? Gelen ihbarlar sayesinde, sokak sokak, cadde cadde, mahalle mahalle, analize dayalı uyuşturucuya yönelik haritalar oluşturuluyor. Suçluların tespiti ve yakalanması sağlanıyor. Böylece zehir tacirlerine yönelik alan baskımızı en üst seviyeye çıkarıyoruz. Stratejik önem verdiğimiz NARVAS Projemizi inşallah; 1 Ocak itibarıyla da 81 ilimizde uygulamaya başlayacağız. Biz, zehir tacirlerinin her an enselerindeyiz. Bu mücadeleyi millet olarak hep birlikte sürdüreceğimize olan inancımız da tamdır.”

Teknolojik gelişmelerin yaygınlaşması ile birlikte siber suçlar ve bilişim hukuku gibi kavramların hayatımıza girdiğini ifade eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Suç ve suç unsurlarının siber dünyaya taşındığı gerçekliğinden hareketle, milletimizin hukukunu ve güvenliğini sadece sokakta değil, sanal ortamda da korumayı ve bu alanda mücadele etmeyi stratejik önceliklerimiz arasına aldık. Terörün en önemli finans kaynakları arasında gördüğümüz yasa dışı bahis ve sanal kumara yönelik mücadele stratejilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.


1 Milyon 43 Bin Hesapla İlgili Çalışma Yapıldı

Sanal devriyeler vasıtasıyla sanal kumar oynatan tüm yapıların dijital ayak izlerini takip ettiklerini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bu kapsamda son 11 ayda SİBERGÖZ operasyonlarımızla terör, bilişim sistemleri, ödeme sistemleri ve yasa dışı bahis ile ilgili 1.235 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucu 4 bin 805 şüpheli şahıs gözaltına alındı. Bunların 1.660’ı tutuklandı. Çocuk istismarına yönelik ise düzenlediğimiz 757 operasyonda 93 şahıs tutuklandı. Aynı dönemde, Siber Suçlarla Mücadele kapsamında 1 milyon 43 bin hesapla ilgili çalışma yapıldı. 19 bin 9 ı tutuklandı.” ifadelerini kullandı.


Kaçakçılık İle Mücadelede 11 Ayda 25 Bin OperasyonKaçakçılığı çok boyutlu ve çok aktörlü olarak ele aldıklarını kaydeden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bizler kaçakçılığı insan, silah, tarihi eser, akaryakıt, tütün, alkol, elektronik eşya gibi canlı veya cansız her türlü varlığın üzerinden gerçekleştirilebilen yasa dışı faaliyetler olarak tanımlıyoruz. Geniş bir yelpazeye sahip olan kaçakçılık suçları, düşük maliyetle yüksek kazanç sağlaması sebebiyle organize suç ve terör örgütlerinin de faaliyet alanı içerisinde yer alıyor.” dedi.

Kaçakçılık ile mücadelede son 11 ayda 25 bin 757 operasyon yaptıklarını ifade eden İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, düzenlenen operasyonlarda 517 şahsın tutuklandığını, 822 şahıs hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini sözlerine ekledi.


Güvenlik Konseptinin Temeli Önleyici Güvenlik Paradigması

Toplumsal barışı bozan olayların başında asayiş kaynaklı suçların geldiğini ifade eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Küresel ölçekte suçun miktarı ve çeşitliliğinde yaşanan artışa teslim olmamak, önleyici bir anlayışla ve yüksek teknolojiyi kullanarak çalışmak faaliyetlerimizin temelini oluşturmaktadır. Artık güvenlik konseptimizin temelini ‘önleyici güvenlik paradigması’ oluşturmaktadır. Hedefimiz, ülkemize yönelik tüm güvenlik risklerini ortadan kaldırmaktır.” dedi. Tüm asayiş hizmetlerinde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi çatısı altında; dijital ağırlıklı, önleyici kolluk karakteri ön planda ve tüm sistemlerin entegre olduğu bir şehir güvenliği altyapısı oluşturduklarını söyleyen Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, konu hakkındaki hedef ve vizyonlarla ilgili bilgiler verdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuşmasına şöyle devam etti:

“Hedefimiz; her zaman olduğu gibi hukuk devleti ve demokrasi içinde hukukun üstünlüğü ilkesine ve insan haklarına sadık kalarak Türkiye’nin şehirlerini, dünyanın en güvenli şehirleri; Türkiye’yi de dünyanın en güvenli ülkesi yapmaktır. Asayiş vizyonumuz, önleyiciliği esas alan bir güvenlik yaklaşımıdır. Suçun oluşmasını önlemek, insanların zarar görmemesini sağlamak birinci önceliğimizdir. Sahaya iyi bastığımız için son 11 ayda, mal varlığına, kişilere, millete, devlete ve topluma karşı işlenen tüm suçlarda azalma yaşanırken; aydınlatma oranımız ortalama yüzde 91’e ulaştı. Yine aynı dönemde ‘kişilere karşı’ meydana gelen önemli 10 suçta da azalma meydana geldi. Aydınlatma oranımız ise ortalama yüzde 96,7. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, ‘hiçbir olayın karanlıkta kalmaması, adaletin tecelli etmesi olmazsa olmaz önceliğimizdir’ dedik. Bunun gereğini 21 yıldır olduğu gibi bugün de yerine getiriyoruz.”


Kamu Düzeninden Asla Taviz Vermeyen Bir Göç Yönetimi

Göçün ekonomik, siyasal ve sosyal olarak birçok krize yol açan ve dünyanın en önemli küresel konulardan biri olduğuna işaret eden Bakanı Ali Yerlikaya, “Biz de göç konusunda insanı önceleyen, mağdur etmeyen ve aynı zamanda kamu düzenimizden asla taviz vermeyen bir göç yönetimi anlayışını Göç İdaresi Başkanlığımız eliyle yönetiyoruz. Göç teşkilatımızın çalışmalarında teknolojik yenilikleri kullanarak bilgiye daha hızlı ulaşabilmesini, giderek daha etkin, daha hızlı olmasını, sahada daha kolay hareket edebilmesini hedefliyor ve yeni stratejiler uyguluyoruz.” diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye’de bulunan düzenli göçmen sayıları ile ilgili sayısal verileri de paylaşan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla ülkemizde 3 milyon 237 bin 585’i geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 113 bin 761’i ikamet izni ile kalanlar, 262 bin 638’i uluslararası koruma kapsamında Kalanlar olmak üzere toplam 4 milyon 613 bin 984 düzenli göçmen bulunuyor.” şeklinde konuştu.


11 Ayda 234 Bin Düzensiz Göçmen Yakalandı

Asıl mücadele alanının düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleri olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, bu kapsamda düzenlenen operasyonlar ile ilgili bilgiler verdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Defaatle belirttiğimiz gibi bizim asıl mücadele alanımızı düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleri oluşturuyor. Bu hedefimiz doğrultusunda da ne düzensiz göçmenlere ne de göçmen kaçakçılığı organizatörlerine asla geçit vermiyoruz. Güvenlik güçlerimizin son 11 ayda gerçekleştirdiği operasyonlarda ülke genelinde 234 bin 92 düzensiz göçmen yakalandı. Yine bu operasyonlarda 9 bin 256 göçmen kaçakçılığı organizatörü Gözaltına alınırken, Bunların 3 bin 68’i tutuklandı. 1.228’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Yine son 11 ayda sadece İstanbul’daki 2 havalimanından vize, vize muafiyeti veya ikamet ihlalinde olan 309 bin 485 yabancı çıkış yapıp ülkelerine döndü.

Göçmen kaçakçılarının kullandığı yöntemler her geçen gün değişime uğruyor. Biz de mücadelemizi değişen yeni koşullara göre yapılandırıyoruz.”


Entegre Sınır Yönetimi Anlayışı Sayesinde Daha Etkin Mücadele

Sınır ve göç konularına daha bütüncül bir bakış sağlamayı amaçladıklarını söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Amacımız sınır yönetimi alanında faaliyet gösteren kurumlar arasındaki mevcut iş birliği ve koordinasyonu daha da geliştirerek Entegre Sınır Yönetimi anlayışını tesis etmektir. Düzensiz göçmenlere yönelik bu kapsamlı mücadelemizi, İçişleri Bakanlığı olarak başta Millî Savunma Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımızla uyum içerisinde gerçekleştiriyoruz. Sınır güvenliği bağlamında ise doğu ve güney sınırlarımızda yapımını tamamladığımız Sınır Fiziki Güvenlik Sistemleri, hudut birliklerimizin mücadelesine büyük katkılar sağlıyor.” ifadelerini kullandı.


203 Bin Düzensiz Göçmenin Girişi Engellendi

İran ve Suriye sınırlarında yapımı tamamlanan ve devam eden projelere de değinen Bakan Yerlikaya, şunları ifade etti: “Bugün İran ve Suriye sınırlarının Yüzde 80’ine tekabül eden 1.160 km’lik kısmında Güvenlik Duvarı ve 1.234 km’lik Devriye Yolu tamamlandı. Geriye kalan yüzde 20’lik kısımla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yine sınır boylarımıza, yüksek teknolojik kapasite ile hizmet veren 250’si doğu, 91’i batı sınırlarımızda olmak üzere 341 elektro optik kule kurduk. Doğu sınırımızın 740, batı sınırımızın ise 350 km’lik kısmını bu sistemimiz sayesinde gözetliyoruz. Bununla beraber 284 termal kamera, 151 asansörlü kule, 139 zırhlı gözetleme araçları ve sismik algılayıcı sistemlerle sınır güvenliğimizi sağlıyoruz. İşte bu sistemler sayesinde son 11 ayda 203 bin 437 düzensiz göçmenin de sınırlarımızdan girişi engellendi.”


Tüm Büyükşehirlerde Mobil Göç Noktaları Oluşturuldu

Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran uygulamaları da hayata geçirdiklerini kaydeden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu kapsamda Mobil Göç Noktası uygulamasına başladıklarını ve birçok şehirde yaygınlaştırdıklarını ifade etti. İlk olarak İstanbul’da hayata geçirilen Mobil Göç Noktası uygulamasının 4 Ekim’de Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da 57 noktaya çıkarıldığını söyleyen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, 1 Aralık tarihi itibariyle ise tüm büyükşehirlerde mobil göç noktaları oluşturduklarını belirtti.

Mobil göç noktalarının sayıları ve yakalanan düzensiz göçmenler ile ilgili bilgiler veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün 30 büyükşehrimizin tamamında 97 mobil göç aracımız ile hizmet veriyoruz, Aralık ayının sonunda ise mobil göç araç sayımızı 162’ye çıkaracağız. 1 Aralık’a kadar bu mobil göç noktalarında 113 bin 332 yabancının belge kontrolünü yaptık. Bunlardan 44 bin 542’sinin düzensiz göçmen olduğunu tespit ettik. Ardından da sınır dışı işlemlerini başlattık.”


“Göçte Hedef Ülke ve Transit Ülke Olmak İstemiyoruz”

Suriyelilerin ülkelerine “Gönüllü, Güvenli ve Onurlu” şekilde dönmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakanı Yerlikaya, bu çalışmaları insan hakları odaklı, konunun her yönüyle değerlendirildiği ve rasyonel zemin içerisinde yürütmek istediklerini belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bu çalışmalar sonucunda 604 bin 277 gönüllü geri dönüş sayısına ulaştık. Göçte hedef ülke ve transit ülke olmak istemiyoruz. Ülkemizi hedef ülke ve transit ülke olmaktan çıkartmaya kararlıyız. Ve yine kararlıyız ki; Tüm şehirlerimizde düzensiz göçle mücadele çalışmalarımıza Kesintisiz devam edeceğiz. Bütün bu çalışmalarımızı insani, vicdani ve medeniyet Değerlerimize uygun bir şekilde sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.


“Dünyanın Neresinde Bir Mazlum Varsa Türkiye Olarak İmdadına Yetişiyoruz”

Dünyanın birçok coğrafyasında siyasi krizler, savaşlar, iç çatışmalar, afetler yaşandığını söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, “Bu krizler milyonlarca insanın bir lokma ekmeğe, bir yudum suya muhtaç olmasına yol açıyor. Bizler de dünyanın neresinde bir mazlum ve mağdur varsa, Türkiye olarak imdadına yetişiyoruz, elimizin uzandığı, imkânlarımızın el verdiği ölçüde dertlerine derman oluyoruz. Çünkü bizler karşılık beklemeden, kökenine, inancına, mezhebine, düşüncesine bakmadan, insan onurunu rencide etmeden ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi kendine şiar edinen bir medeniyetin mensuplarıyız.” şeklinde konuştu.

2009 yılında kurulan AFAD’ın 7 bin 300 personeliyle, Haiti’den Japonya’ya, Somali’den Filistin’e kadar 5 kıtada 70’i aşkın ülkede Türkiye’nin merhamet kalesini inşa ettiğini vurgulayan Bakan Ali Yerlikaya, “Bugün İsrail’in insanlık ve savaş suçu uyguladığı Filistin’de, AFAD koordinasyonunda Millî Savunma Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili bakanlıklarımız, kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde insani yardımları Gazze’ye ulaştırmaya devam ediyoruz. Bu vesileyle, Gazze’de şehit düşen Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi; ‘Gazze bir Filistin toprağıdır, Gazze Filistinlilerindir, ebediyyen de öyle kalacaktır.” ifadelerini kullandı.


AFAD Gönüllüsü Olmak İçin 1 Milyon 500 Bin Kişi Başvurdu

AFAD’ın Türkiye’nin dört bir yanında yaraları sardığını belirten İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 11 aylık süreçte 76 ilimizi etkileyen 705 su baskını, kıyı seli ve su yükselmesi meydana geldi. 19 ilimizde yaşanan su baskınları neticesinde Maalesef 64 can kaybı yaşandı. 102 vatandaşımız yaralandı. AFAD; 6 Şubat depremleri hariç bu yılın ilk 11 ayında sel, heyelan, su baskını ve aşırı yağışlar gibi toplam 4 bin 285 olaya müdahale etti. Bu olayların yaşandığı bölgelere 1 milyar 432 milyon lira Afet ve Acil Durum Faaliyetleri Ödeneği gönderdi. AFAD Gönüllülük Sistemi kapsamında ise bugüne kadar zorunlu eğitimini tamamlayan gönüllü sayımız 272 bin 425’e ulaştı. Eğitimine devam eden gönüllü sayımız 433.467’ye, gönüllülük sistemi üzerinden yapılan toplam AFAD Gönüllüsü başvuru sayımız ise yaklaşık 1 milyon 500 bine ulaştı. Her türlü afette canla başla çalışan AFAD gönüllülerimize, milletimiz adına teşekkür ediyorum.”


43 Milyar Lira Nakdi Yardım Yapıldı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan Asrın Felaketi’nin “Asrın Dayanışması”na dönüştüğünü belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Depremden hemen sonra yaraların bir an evvel sarılması için AFAD eliyle geçici barınma alanları kuruldu. Kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi, yakını vefat edene yardım ödemesi kapsamında 43 milyar lira nakdi yardım yapıldı. Ayrıca yıkım enkaz ödemeleri, konteyner alt yapıları, konteyner bakım onarım giderleri, çadır ve çadır içi malzeme temini kapsamında 99 milyar lira ödenek harcandı.” diye konuştu.


“Tek Gayemiz Depremzedeleri Kalıcı Konutlarına Kavuşturmaktır”

384 konteynır kentin kurulumunu gerçekleştirdiklerini söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konu ve süreç hakkında şunları kaydetti:

“Toplam 205 bin 943 konteynerin 131 bin 643’ü kentlerde, 63 bin 830’u kırsalda bulunuyor. Bu konteynerlerde yaşayan yaklaşık 659 bin afetzede kardeşimizi deprem konutlarına geçinceye kadar buralarda misafir ediyoruz. Tek gayemiz depremzede kardeşlerimizi bir an evvel kalıcı konutlarına kavuşturmaktır. Bu amaçla İçişleri Bakanlığı olarak 2024 yılı bütçemizden AFAD Başkanlığımıza yaklaşık 672 milyar lira ödenek ayrıldı. Kalıcı konutlarla ilgili en önemli husus hak sahipliği süreci. Bu süreç; 18 ilde 81 il müdürlüğümüz ve e-devlet üzerinden yapılan başvurularla 30 Mayıs 2023 tarihinde başladı. Başvuruların tamamlanması sonrası komisyonlar tüm talepleri inceledi. Sonuç olarak; hak sahipliğiyle ilgili 441 bin 969 talep kabul edildi. Bunların 389 bin 334’ü konut, 40 bin 996’sı işyeri ve 11 bin 639’u ahır. Bildiğiniz üzere; kalıcı konut yapım süreci de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla derhal başlatıldı. Yıkılan şehirlerimizi tekrar ayağa kaldıracağız. İl, ilçe merkezlerinde deprem konutu, kırsalda köy evi yapımı için 250 bin bağımsız bölümün inşasına başlandı. İl ve ilçe merkezlerinde 41 bin, kırsalda 5 bin olmak üzere yakın zamanda inşallah 46 bin deprem konutunun da teslimi planlanıyor. Bunun yanında konutunu yerinde yapmak isteyen afetzedelerimiz için ‘Yerinde Dönüşüm Kredisi’ hayata geçirildi ve yaklaşık 240 bin başvuru alındı. Devlet ve millet el ele vererek yaşadığımız bu acı günleri geride bırakacağız. Bu vesileyle; Asrın Felaketinde ve yaşanan doğal afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”


E-Devlet Üzerinden 140 Milyon İşlem Hacmine Ulaşıldı

Konuşmasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ilgili de bilgiler veren İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, 85 milyon vatandaşın her bir ferdine teknolojik gelişmelere uyumlu, kaliteli, verimli ve etkin bir kamu hizmeti verdiklerini belirtti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün çalışmaları ile ilgili sayısal verileri paylaşan Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüz, idari ve teknik tecrübesiyle ülkemizin dört bir yanındaki 1.083 hizmet noktasında günlük 100 bin, e-devlet üzerinden ise günlük 400 bin işlem gerçekleştiriyor. Sadece bu yıl, yani 11 ayda yüz yüze 24 milyon, e-devlet üzerinden ise 140 milyon işlem hacmine ulaşıldı. Nüfusumuzun artmasına, şehirlerimizin büyümesine rağmen nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinde, son 21 yılda adeta sessiz bir devrim gerçekleştirdik. İlk kez 2018 yılında uygulamaya aldığımız yeni tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını Kullanmaya başlayan vatandaşlarımızın sayısı bugün 80 milyona yaklaştı. Sürücü belgesi ve pasaport gibi işlemleri de en hızlı şekilde yürütüyor, ortalama 3 gün içerisinde vatandaşlarımızın adreslerine teslim ediyoruz.”


İnsan Odaklı Hizmet

Hizmet anlayışlarının odağında her zaman insanın yer aldığına işaret eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Nüfus müdürlüklerimize gidemeyecek veya e-devlet üzerinden işlem yapamayacak durumda olan vatandaşlarımızı da unutmuyoruz. Onların ayağına gidiyoruz, almak istedikleri hizmeti adreslerinde veriyoruz. Yerli ve milli sistemleri, olmazsa olmazımız kabul ediyoruz. Nüfus hizmetlerinde kendi geliştirdiğimiz biyometrik veri doğrulama sistemini kullanıyoruz. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi, Bundan sonra da her bir vatandaşımıza dünya standartlarının üzerinde bir nüfus hizmeti vermeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasını şöyle tamamladı: “Milletimizin bütçesini yine milletimizin huzur ve güvenliği için sarf ediyoruz. Biliyoruz ki, bu bütçede milletimizin her bir ferdinin emeği var, hakkı var. Bu mesuliyet bilinciyle hareket ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Gece gündüz demeden 21 yıldır olduğu gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Büyük ve Güçlü Türkiye’yi bir ve beraber olarak inşa edeceğiz. Terörden zehir tacirlerine, organize suç örgütlerinden tefecilere, bütün suç yapılanmalarına karşı verdiğimiz mücadele; kişi, parti, düşünce ayırt etmeksizin hepimiz için geleceğimiz için, göz aydınlığı çocuklarımız için verilen mücadeledir. Bu mücadele, nice kahramanlarla yürütülen bir mücadeledir. Bu duygularla; büyük bir özveriyle çalışan bütün güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum. Şehadet mertebesine ulaşan her bir kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimizi saygıyla selamlıyorum.”

Ajanslar tarafından geçilen tüm yerel ve ulusal haberleri, bu bölümde Netgazete.com.tr editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yerel ve ulusal  haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.